Plevieren

Terwijl de kleine plevieren net weer terug zijn uit hun overwinteringsgebieden zijn de bontbekken jaarrond in Nederland te zien. De bontbekplevier broedt vooral aan de kust, terwijl de kleine plevier meer een soort van het binnenland is. Vooral tijdens de trek kunnen beide soorten echter op dezelfde plekken worden gezien.

Bontbekplevier

Bontbekplevier. Fotograaf: Henk Dikkers

De bontbekplevier is groter en zwaarder gebouwd dan de kleine plevier. De tweekleurige snavel en de oranjepoten zijn ook duidelijke kenmerken waaraan de bontbekplevier te herkennen is. Jonge bontbekken hebben geen oranje poten en snavel, maar onderscheiden zich dan alsnog door de bouw en het koppatroon. Daarnaast onderscheiden bontbekplevieren zich door hun witte vleugelstrepen die in vlucht duidelijk te zien zijn.

Kleine plevier

Kleine Plevier. Fotograaf: Johan van Beilen

De kleine plevier is op het eerste gezicht kleiner en slanker gebouwd dan de bontbekplevier. Daarnaast onderscheid deze fraaie steltloper zich door de opvallende gele ring om het oog en de volledige zwarte snavel. Waar de poten van zijn grotere neefje in de zomer opvallend oranje zijn, heeft de kleine plevier altijd vleeskleurige poten. In tegenstelling tot bij zijn grotere neef, is bij de kleine plevier in vlucht geen duidelijke vleugelstreep te zien.

Kijk hieronder op de tekeningen van Elwin van der Kolk uit het boek Veldgids Vogels vergelijken om de subtiele kenmerken met elkaar te kunnen vergelijken.